Un film românesc in competitia BIFF 2016

bucharest-international-film-festival-2016-afisO producție românească intră anul acesta, alături de alte 6 filme, în competiția pentru trofeul BIFF! Este vorba despre un titlu de care putem fi mandri din două motive, cel puțin. Pentru că este un film românesc în cursa pentru premiul BIFF 2016, după câțiva ani ”secetoși” – să YouTube Bazaarzicem așa – și pentru că regizorul său este Dan Chișu, campionul producției independente de film autohton.

Așadar, avem un personaj absolut cuceritor, faimosul Bahoi, și mediul cel mai potrivit cu egoul său de neoprit, internetul.

Doamnelor și domnilor, acesta este ”YouTube Bazaar” – cel mai bun film de pana acum al lui Dan Chișu, totodata CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR ROMANESC lansat in cinematografele din tara in 2015! Ocazie unica si speciala de a-l revedea, mai ales ca a avut un numar restrans de proiectii anul trecut, cand a fost distribuit doar in cateva cinematografe!

În cursa pentru trofeul BIFF 2016 mai puteți vedea alte două producții (despre care am scris deja intr-un articol anterior) care au făcut parte din competiția oficială a Festivalului de Film de la Berlin 2016: “Soy Nero” și “A Dragon Arrives”, dar și alte pelicule ce merită toată atenția.

Things to Come

 

 

BIFF 2016 vă prezinta încă un film premiat la începutul anului, la Berlin. Mia Hansen-Love a primit Ursul pentru regia L’avenirThings to Come, unde  Isabelle Huppert este – conform cronicilor – impecabilă in rolul unei profesoare de filosofie, a cărei viață fericita este intoarsa pe dos de o veste dura și neașteptată. Un rol scris special pentru celebra actrita franceza!

 

 

Ma Ma

 

 

Ma ma – cel mai recent film a lui Julio Medem, autorul aclamatului Lucia y el sexo – este drama unei profesoare șomere, care este diagnosticată cu cancer mamar. Dincolo de această prezentare seacă este Penelope Cruz, într-un rol de compoziție, așa cum nu am mai văzut-o de ceva timp.

Ma maa primit trei nominalizari la Premios Goya 2016, printre care si pentru Cea mai buna actrita – Penelope Cruz!

 

Trois souvenirs de ma jeuness

 

Dintr-un registru mai blând – Trois souvenirs de ma jeuness / My Golden Days, al francezului Arnaud Desplechin, vine si el la BIFF 2016. Cum spune și titlul, iubirea/iubirile tinereții nu vor să plece din inima noastră niciodată, iar asta înseamnă, poate, cel mai frumos lucru pe care-l păstrăm și la care nu vrem să renunțăm.

My Golden Days i-a adus lu Desplechin trofeele pentru Regie la Cesar Award si Lumieres Award, dar si SACD Prize la cea mai recenta editie de Cannes Film Festival!

 

Death in Sarajevo

 

Pelicula ce a primit Marele premiu al juriului (Ursul de argint), cat si Premiul Criticii Internationale FIPRESCI – la editia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin – vine și ea la BIFF 2016. Motiv de nerabdare, mai ales că regizorul este un nume care a mai fost la BIFF in anii trecuți: Danis Tanovic!

Și dacă mai e nevoie de (încă) un argument pentru a vedea “Death in Sarajevo, trebuie precizat doar că scenariul este bazat pe piesa Hotel Europa a filosofului francez Bernard-Henri Levy.

Iata, mai jos, si cinci foarte scurte extrase din “Death in Sarajevo, intr-un total de aproximativ 4 minute:

Cu exceptia lui Ma ma si My Golden Days, care vor fi prezentate in avanpremiera nationala, celelalte filme recomandate mai sus nu vor mai fi distribuite ulterior in cinematografele din România, cel putin pana in acest moment.

Festivalul Internațional de Film București (BIFF), editia a XII-a – cel mai longeviv festival competițional de filme de lungmetraj din Capitală – se va desfășura între 18 și 24 aprilie 2016, la Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Tăranului, dar și la Clubul Tăranului. Biletele se pot achiziționa de la cinematografele partenere, dar și online de pe eventbook.ro. Mai multe amanunte puteti afla si pe site-ul BIFF: b-iff.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *