Revine cel mai longeviv festival competitional de filme din Capitala (18-24 aprilie)

bucharest-international-film-festival-2016-afisFestivalul Internațional de Film București (BIFF), editia a XII-a – cel mai longeviv festival competițional de filme de lungmetraj din Capitală – se va desfășura anul acesta între 18 și 24 aprilie!

În doar 7 zile de festival, la Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Tăranului, dar și la Clubul Tăranului vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale, ateliere, simpozioane etc.

Direct de la Berlin la BIFF, vin două lungmetraje care au concurat pentru mult ravnitii Ursi de Aur & Argint: filmul “SOY NERO” (Germania/Franța/Mexic/SUA, 2016), regizat de Rafi Pitts – care îl are co-scenarist pe Răzvan Rădulescu și “A DRAGON ARRIVES” (Iran, 2016), în regia iranianului Mani Haghighi.

Soy Nero

SOY NERO

Fie doar si pentru faptul ca la recenta Berlinala, Răzvan Rădulescu – co-scenarist Marfa si banii, Pozitia copilului samd. – a fost unul dintre românii din competitia principala, si tot este un motiv important ca sa vedem aportul lui la Soy Nero.

Un film la fel de ursuz și incomod precum subiectul pe care-l abordează, Soy Nero se manifestă degajat sub semnătura lui Rafi Pitts, originile iraniano-britanice ale regizorului lăsându-și amprenta asupra încărcăturii culturale a acestei pelicule.

A Dragon ArrivesA DRAGON ARRIVES

Realizat în maniera jucăușă și pe alocuri absurdă in acelasi stil Mani Haghighi, acest “film d’auteur” cu pretentii “arthouse” este intrigant și halucinant; o poveste ruptă din Iranul anilor ’60,  într-un context atemporal.

Intâlnirea cu A Dragon Arrives poate echivala cu o mică revoluție, mai bine spus contra-revoluție, iraniană. Suntem mai exact în anul 1965, un Chevrolet portocaliu ajunge la poarta unui cimitir așezat în mijlocul deșertului și din el coboară doi domni îmbrăcați în costume a la Blues Brothers. Doar cateva indicii puteti descoperi in urmatoarele trei foarte scurte extrase din A Dragon Arrives, pentru că trebuie să vedeți acest film – într-un fel – inclasificabil.

BIFF XII inaugurează anul acesta si o nouă secțiune – „Veneţia”, dedicată prestigiosului Festival de Film de la Veneția!

În cadrul acestei noi secțiuni, prezentată pentru prima oară în România, spectatorii cinefili se vor bucura de 5 producții participante la festivalul din Italia, filme premiate si apreciate atât de criticii de specialitate, cât și de publicul cunoscator. Dintre acestea, va recomandam in mod special urmatoarele doua, selectionate la Venetia in 2015THE CLAN”, respectiv 2014THE FAREWELL PARTY”:

El Clan

 

THE CLAN / El Clan (Argentina)

Silver Lion, Venice International Film Festival, 2015

 

Având la bază o întâmplare reală, pelicula The Clan, semnată Pablo Trapero, examinează in detaliu mecanica unei gândiri criminale de grup. Intrigant, surprinzător și – de ce nu – senzațional, filmul ne introduce în viața unei familii din Argentina anilor ’80, care își câștigă existența răpind indivizi din elita societății.

The Farewell Party

 

THE FAREWELL PARTY (Israel)

14 nominalizări la Israeli Academy Awards, 2015

 

Umor debordant, personaje originale și un subiect de actualitate indiscutabilă – aceasta este rețeta de succes semnată de Sharon Maymon și Tal Granit, al căror film desfășoară povestea empatică și emoționantă a unui grup de bătrâni care inventează o nouă metodă de eutanasie. Când limitele eticii și ale moralității se tulbură, autorii sistemului îngenunchează în fața imposibilității soluției finale.

Toate aceste 4 filme recomandate mai sus nu vor mai fi distribuite ulterior in cinematografele din România, cel putin pana in acest moment, mai ales ca ultimul dintre ele (The Farewell Party) este deja aparut in varianta VOD. Biletele se pot achiziționa de la cinematografele partenere, dar și online de pe eventbook.ro. Mai multe amanunte puteti afla si pe site-ul BIFF: b-iff.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *