Maraton de 6 ore „1001 de nopti” si propunerile Frantei si Belgiei pentru Oscar 2016 la Les Films de Cannes a Bucarest

Arabian Nights (2015)Filmele propuse de Franța și Belgia la Oscar 2016, dar si un maraton de aproximativ 6 ore inspirat din „O mie și una de nopți” sunt câteva dintre surprizele celei de-a șasea ediții a Les Films de Cannes a Bucarest. Zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, ateliere de film, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale îi așteaptă pe spectatori între 23 și 29 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

„Fie te ia prin surprindere totul, fie nimic”, scrie The Guardian despre filmul lui Miguel Gomes, o aventură cinematografică de aproximativ 6 ore în care poveștile Șeherezadei din „O mie și una de nopți” sunt transplantate în Portugalia de azi. Împărțit în trei părți și proiectat la Cannes în secțiunea Quinzaine des Realisateurs, Arabian Nights e amuzant, percutant și suprarealist. Partea a doua, Arabian Nights: Vol. 2 – The Desolate One, va reprezenta Portugalia la Oscarul 2016 pentru Cel mai bun film străin. Spectatorii Les Films de Cannes a Bucarest vor avea ocazia să vizioneze filmul în maraton și să-i pună întrebări la final regizorului Miguel Gomes, care va avea o intervenție in direct prin Skype.

Aleasă, în mod surprinzător, să reprezinte Franța la Oscar 2016, coproducția turco-franceză Mustang este unul dintre cele mai apreciate filme din selecția de la Cannes, un „The Virgin Suicides” în versiune orientală. Regizoarea Deniz Gamze Ergüven debutează cu o dramă emoționantă și subtilă, cu bătaie politică, despre cinci surori adolescente ale căror instincte sunt înăbușite de familia lor strictă și de tradiții, într-o societate profund patriarhală. „Am vrut să arăt, din interior, ce înseamnă să fii femeie în Turcia de azi; e un subiect care arde în societatea noastră, unde vocile feminine sunt rar auzite”, a declarat regizoarea, citată de Euronews. Filmul a câștigat Premiul Europa Cinemas Label în Quinzaine des Realisateurs și Marele Premiu la Sarajevo.

Le tout nouveau testament, în regia lui Jaco Van Dormael, e cel mai „amuzant, delirant și inventiv” film de la Cannes 2015, cum îl descrie presa franceză, și va reprezenta Belgia la Oscar 2016. Premisa sună astfel: „Dumnezeu există. Locuiește la Bruxelles. E odios cu soția și fiica lui. S-a vorbit mult de fiul lui, dar foarte puțin de fiica lui. Fiica lui sunt eu. Mă numesc Ea și am 10 ani. Ca să mă răzbun, le-am trimis tuturor oamenilor din lume, prin SMS, data la care vor muri”. Comedia renumitului cineast belgian a fost ovaționată de public la proiecția în Quinzaine des Realisateurs. În distribuție: Benoit Poelvoorde, Yolande Moreau și celebra Catherine Deneuve.

Toate filmele vor rula în premieră în România la Les Films de Cannes a Bucarest. Mai multe detalii pe www.filmedefestival.ro si pe pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *