Dheepan – un film extrem de actual, despre imigranti – marele castigator la Cannes 2015, in premiera in Romania la Les Films de Cannes a Bucarest

Dheepan (2015) posterUnul dintre cele mai așteptate filme din selecția anului 2015 a Festivalului de la Cannes, Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu marele trofeu – Palme d’Or, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a 6-a ediție a Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

Anul acesta, organizatorii au pregătit festivalul împreună cu spectatorii săi: pentru prima dată, în urma voturilor pe site-ul oficial filmedefestival.ro, ei au ales atât a treia sală de proiecție, CinemaPRO, cât și posterul ediției.

În cinci ani, Les Films de Cannes a Bucarest a devenit unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală. Anul trecut, a adus peste 14.000 de spectatori în săli, numeroase filme au rulat cu casa închisă, iar aproape jumătate din numărul total de bilete au fost cumpărate înainte de începerea festivalului. La cererea publicului, au fost organizate proiecții suplimentare, după încheierea lui! Si in octombrie anul acesta, Les Films de Cannes a Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, ateliere de film, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Dheepan, premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, este extrem de actual în contextul de azi, când soarta sutelor de mii de imigranti depinde de țările europene. Cineastul francez Jacques Audiard, maestru în celebrarea marginalilor, urmărește traseul a trei imigranți din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără și un băiețel – care pozează ca familie și încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. „Dheepan este un film radical și uimitor, care dă peste cap gândirea convențională despre imigranți și transformă un imigrant anonim, fugit din calea unui război despre care abia se vorbește în media, într-un anti-erou de tip Travis Bickle (notă: din Taxi Driver)”, comenta „The Independent”.

În rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist, însă cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam și a fost închis în numeroase țări, înainte de a cere azil în Franța în 1997, la doar 25 de ani.

Jacques Audiard a regizat șapte lungmetraje, toate multi-premiate. Trofeul Palme d’Or pentru Dheepan i-a fost oferit în mai 2015 de un juriu prezidat de frații Joel și Ethan Coen.

poster Les Films de Cannes a Bucarest 2015Les Films de Cannes a Bucarest a fost inițiat în 2010 de reputatul regizor român Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux. Inițiativa a generat chiar si un „frate” mai mic, festivalul extinzându-se în 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. „Plănuim să ducem filmele peste tot în lume. Cristian Mungiu organizează deja un festival în București. Nu e atât de important pentru noi, cât este pentru filme”, declara Thierry Fremaux, anul trecut.

Ediția a 6-a a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), și al Institutului Cultural Român.

Mai multe detalii pe www.filmedefestival.ro si pe pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *