Subterrarium, „acvariul” de la subsol

Subterrarium (Viena)Am dat peste Subterrarium ȋntâmplător acum câteva săptămâni ȋn ultima seară petrecută ȋn Viena. M-a dus prietena unui prieten să vedem un concert. Am ȋntrebat-o ce fel de muzică o să fie şi mi-a spus că nu ştie, e ceva experimental, se adună nişte oameni şi cântă şi după concert o să se citească poezii. În regulă, mi-am zis, sună fain.

Am luat-o cu bicicleta de-a lungul Jörgerstrße până la numărul 23, am legat-o de-un stâlp şi am ȋnceput să caut locul. Nu era nicio firmă, nimic care să-mi indice existenţa vreunui bar. Am dat un telefon, m-a cules prietena mea din stradă şi am coborât ȋntr-un subsol. Primul gând când am văzut cortina grea, vişinie, a fost că am nimerit ȋn culisele unui teatru underground la propriu. Dincolo de cortină se desfăşoară un spaţiu lung şi nu foarte ȋnalt, ȋmpărţit ȋn două ȋncăperi. În prima ai un băruleţ, câteva mese, banchete de autobuz ȋn loc de canapele, un televizor minuscul şi nefuncţional ȋn perete şi lămpi improvizate din diverse materiale. În camera din capăt este scena unde se ţin concertele şi celelalte evenimente. Undeva pe stânga ȋncepe un labirint colorat şi decorat cu luminiţe, care duce spre baie.

Am stat de vorbă cu cei care se ocupă de spaţiu pentru că mi s-a părut deosebit de ce văzusem până atunci ȋn Viena şi am vrut să aflu cum a ȋnceput totul şi ce activităţi desfăşoară ȋn restul timpului.

Se ȋntâmpla aşa: ȋn 2004 trei băieţi ȋşi căutau un apartament de ȋnchiriat şi au găsit unul cu un subsol de aproape 180 mp bonus. La ȋnceput s-au gândit ca e un loc ideal pentru petreceri, dar apoi şi-au dat seama ca şi mai bine ar fi să transforme acest spaţiu adiacent ȋntr-un loc de promovare a formelor experimentale de artă, ȋntr-un punct de ȋntâlnire şi de schimb de experienţe ȋntre artişti, care ar putea ajuta societatea ȋn sens mai larg, nu doar comunitatea artiştilor. Aşa că, ȋmpreună cu alţi prieteni cărora le-a plăcut ideea, s-au apucat de treabă. Au curăţat bine locul şi l-au decorat cu ce avea fiecare pe acasă şi cu ce primeau ca donaţii de la alţi oameni. Jörg s-a ocupat de construcţia barului şi a scenei, Joseph – de design, iar Bernhard, care studia artele, a adus artişti din diferite domenii, s-a ocupat de programarea evenimentelor şi a botezat locul Subterrarium pentru că se simţeau cumva ca ȋntr-un acvariu atunci când oamenii de pe stradă se opreau să studieze ce se ȋntâmplă ȋnăuntru.

De-a lungul timpului au găzduit diverse evenimente: de la concerte, piese de teatru, proiecţii de filme, cursuri de improvizaţie de dans, ateliere de muzică şi pictură, sesiuni de improvizaţie muzicală pe filme mute, seri de lectură, expoziţii până la târguri de vechituri şi prezentări de modă.

În prezent sunt implicaţi ȋn proiect ȋn jur de 10-15 oameni care şi-au ȋmpărţit responsabilităţile şi se ocupă de ȋntreţinerea spaţiului, planificarea evenimentelor şi medierea conflictelor cu vecinii (există mici divergenţe din cauza zgomotului 🙂 ).

Mi-au plăcut mult aceşti tineri care s-au adunat din diferite părţi ale Austriei ca să testeze o alternativă la obişnuitul bar/cinema/teatru. Au reuşit prin creativitate şi deschidere să facă funcţional un spaţiu ȋn afara standardelor ȋn care se regăsesc toate cele de mai sus şi, pentru asta, merită susţinuţi şi urmăriţi ȋn continuare.

Dacă vreţi să faceţi o vizită la Subterrarium data viitoare când sunteţi ȋn Viena, trebuie să mai ştiţi că este deschis doar vinerea şi că din iulie până ȋn august va fi ȋn vacanţă.

credit foto: Philipp Ehmann

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *