„Publicul nostru e fenomental!”

coperta Vita De Vie - AcusticAcustic, al optulea album din cariera Viţa De Vie, va avea lansarea oficiala pe 8 aprilie in cadrul unui concert extraordinar la Teatrul Naţional Bucuresti.

Pornind de la clasicul unplugged, Acustic inseamna cele mai bune melodii Viţa De Vie, stranse in decursul celor 16 ani de existenta, reorchestrate intr-o maniera neobisnuita, mergand uneori pana la clasic, jazz sau bossanova. Intreaga experienta acustica este intregita de scenografie, proiectii video si lumini, chiar si lumânări si covoare persane, totul in compania unor muzicieni de exceptie.

Albumul Acustic contine 13 cântece si se bucura de sprijinul unor invitati de marca: Răzvan Suma, Alexandrina, Florin Ochescu (Roşu & Negru, Iris, Holograf) si Eugen Caminschi (Vama Veche, Vama). In prealabil, albumul Acustic va aparea pe piata in data de 5 aprilie, impreuna cu Gazeta Sporturilor, într-o editie limitata de 10.000 de bucăţi vinyl replica!

Iata cu ce ganduri prefaţeaza Adrian Despot (voce, chitară) aceasta lansare:

Andreea Gurban: Artiştii de muzică rock sunt cunoscuţi pentru duritatea pe care o afişează. Tu vrei sa pari “feroce” sau lucrul acesta vine din nativitatea firii tale?

Adrian Despot: Nu vreau să par nicicum, nu mă interesează aparenţele. Nu joc pentru nimeni niciun rol de superstar sau rocker înfumurat, prietenul oamenilor sau vecinul scârbos, sunt un om simplu care are zile bune şi zile proaste. Cum zilele bune trec neobservate, la fel ca faptele bune, îmi rămâne în urmă, cel puţin în ochii unora, o umbră de “ferocitate”. So be it, vorba unui cântec feroce.

 

A.G.: Nu ştiu dacă ai mai fost întrebat, dar spune-mi, de unde a venit ideea de a numi trupa “Viţa De Vie”?

A.D.: Nu e o întrebare care ni se pune prea des, mă bucur că ai adus-o în discuţie. Numele trupei a venit întâmplător, în timp ce înregistram primul demo, în 1997, şi încă nu aveam un nume. Printr-o confuzie stilistică cu Sarmalele Reci am fost botezaţi Viţa de Vie. A sunat suficient de bine pentru pretenţiile noastre.

 

A.G.: Cât de mulţumit eşti de produsul muzical pe care îl oferi în raport cu felul în care îl primeşte publicul? Ai simţit vreodată că piesele nu au fost apreciate cum ţi-ai fi dorit?

A.D.: Poate suna arogant sau feroce cum ar spune unii, însă nu ne-am apucat de muzică pentru a fi apreciaţi de public, ci dintr-o nevoie interioară de exprimare. Încercăm să păstrăm lucrurile aşa. De 16 ani petrecem 16 ore pe zi mâncând muzică pe pâine, nu putem avea pretenţia de la toţi oamenii care ne ascultă să sufere în acelaşi grad ca si noi de fanatism muzical. E plăcut să fim apreciaţi şi cred că motivul pentru care suntem apreciaţi este fix acela ca nu ne propunem lucrul acesta.

 

 

A.G.: Copiii tăi ascultă melodiile tale? Ce părere au? Ei te-au inspirat vreodată să scrii?

A.D.: Da, volens nolens au dat iama în CD-urile mele şi le ascultă pe repeat. Ăsta e un motiv în plus de responsabilizare muzicală pentru mine, pentru că vreau să asculte muzica bună.

 

A.G: A fost un moment în care te-ai gândit să renunţi la muzică? Mai este ea rentabilă, financiar vorbind?

A.D.: Îmi e teamă că nu pot să renunţ la muzică. Ne-am altoit încă de acum 25 de ani şi face parte din mine, nu o pot scoate sau renunţa la ea. Ca trupă, nu ne-am apucat de muzică ca de o afacere, după consultarea unor studii de fezabilitate şi rentabilitate financiară. O facem pur şi simplu din pasiune şi poate nebunie.

 

A.G.: Un moment dificil din carieră?

A.D.: Au fost multe, însă am ajuns până aici şi, uitându-mă în spate, nu vâd decât împliniri. Cred că mi s-a parut.

 

A.G.: Dar cel mai prodigios?

A.D.: Întotdeauna următorul lucru pe care îl avem de făcut este cel mai important, ca şi când de el ar depinde totul, fie că este un banal concert de club, o filmare sau un album.

 

A.G.: Vorbeşte-ne acum despre albumul pe care îl veţi lansa luna viitoare. Cum v-aţi gândit să creaţi un album într-o industrie unde se lansează doar single-uri?

A.D.: Nu ne interesează reţetele şi tendinţele, ne vedem de treaba noastră aşa cum credem noi de cuviinţă. Albumul Acustic în discografia noastră este un moment unic, ca o pauză de emoţie pe o partitură zgomotoasă şi aglomerată. A ieşit exact aşa cum ni-l doream, simplu şi intens. Suntem foarte mândri de rezultat.

 

A.G.: Eşti dezamăgit de industria muzicală din România? Prindea mai bine muzica voastră în afară decât în ţară?

A.D.: Nu ştiu, nu am încercat niciodată să ieşim afară. Singura direcţie a fost către interior, către suflet,  iar sufletul nostru bate româneşte.

 

A.G.: Publicul vostru în 3 cuvinte:

A.D.: Un cuvânt e suficient. Fenomental!

Un comentariu la „„Publicul nostru e fenomental!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *